Tiny House Tholen
Klein, maar groots verblijf in Zeeland.                                                                     Laat u inspireren!

 Meer leuke wetenswaardigheden over Tholen

Tholen stad

Tholen stad kent een rijke historie. Dat kun je terugvinden in het oude stadhuis dat dateert uit 1475 met het oudste carillon van Nederland, de prachtige oude molens “De Hoop” en “De Verwachting”, de oude kerk en vele oude panden in en om de Markt. Tholen wordt wel het best bewaarde geheim van Zeeland genoemd. Het is van alle Zeeuwse eilanden het langst een echt eiland gebleven. Tegenwoordig is Tholen een schiereiland, verbonden met het vasteland door dammen en dijken. Het eiland kent 6 dorpjes, een paar buurtschapjes en één stad. Tholen-stad heeft in 1366 stadsrechten gekregen en heeft een historische stadskern die nog steeds grotendeels omringd is door wallen en vesten. De stadskern wordt daarnaast gedeeltelijk begrensd door een haven. Het gebied binnen de vesten is sinds 1991 beschermd stadsgezicht en is daarmee een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Zeeland. Verder telt de stad tientallen rijksmonumenten. Gedurende de hele zomer worden er van allerlei dingen georganiseerd. Dit zijn geen grootschalige evenementen maar wel gezellig. U komt dan de echte Tholenaar zeker tegen. In het oude stadhuis worden regelmatig klassieke concerten gegeven. Het is de moeite waard om een wandeling te maken door het stadshart langs het water "de veste". Met mooi weer kunt u vrijwel geheel beschut door bomen een prachtige wandeling maken. 

By Local

Zodra u het buitengebied in gaat kunt u op vele plekken lokale producten kopen zoals eieren, aardbeien, tomaten, pruimen, uien, geitenkaas en aardappelen. Het is gewoon een kwestie van even rondfietsen langs de boerderijen. Sommige hebben houten winkeltjes buiten staan en andere hebben boerderijautomaten. Wilt u meer weten over de producten die Tholen zoal verbouwd...

Thoolse streekproducten veiling (13km)Veilingweg, 4697 RB Sint Annaland

Koop dan Thoolse streekproducten via de veilingklok “bij afslag” bij de enige Zeeuwse streekproductenveiling. Seizoen(streek)boodschappen, puur en lekker en vanuit de streek, In de enige aardappelveiling van Nederland. Sinds 1887 wordt er in Nederland geveild bij afslag. In Sint-Annaland op het eiland Tholen staat de enige aardappelveiling van Nederland. Hier kopen iedere dag van de week handelaren hun producten via het ‘veilen bij afslag’. De Streekproductenveiling op Tholen is er voor jong & oud. In de maanden juli en augustus kan je op iedere woensdagochtend en -middag plaatsnemen in de authentieke bankjes van de veiling en de klok bedienen om een goede prijs af te slaan voor het streekproduct van je wensenlijstje. Producenten en leveranciers van Tholen en uit Zeeland zorgen iedere week voor verse en lekkere seizoengroenten waaronder aardappelen, aardbeien, kersen, appels en rood fruit .Ook de zilte streekproducten zoals lamsoren en zeekraal komen aan bod. Daarnaast worden ook echte Thoolse vis, eieren, kasproducten, koekjes, Zeeuwse babbelaars, mosterd en bloemen uit de streek geveild door de veilingmeester.

 

Nationaal park Oosterschelde ( 5 km)

Op de grens van land en water heeft watersport een belangrijke plaats ingenomen. Tholen ligt op een unieke locatie aan de Oosterschelde. Sinds 8 mei 2002 is de Oosterschelde onder de naam “Nationaal Park Oosterschelde”  het grootste beschermde watergebied van Nederland. Het onderwaterleven in de Oosterschelde is namelijk zeer gevarieerd en uitbundig. Voor veel vissoorten en schelpdieren is het een belangrijke kraamkamer. Op de zandgronden is vaak nog wel het een en ander aan leven te zien, zij het wat minder dan op de dichtbegroeide harde substraten van de dijken. In de Oosterschelde wordt om die reden veel gedoken door duikers vanuit verschillende delen van Europa.

Stranden

Tholen kent geen zandstranden waardoor het eiland vrij is gebleven van massatoerisme zoals op de andere Zeeuwse eilanden. Op Tholen treft u nog pure natuur! De kustlijn is afgezet met groene weiden en dijken. Niettemin zijn er heel veel plekken waar u heerlijk kunt genieten van de zon en het water. Bijvoorbeeld bij De Oesterdam. Dit is, met zijn 10,5 km, de langste dam van alle Deltawerken. Hij beschermt de natuur en scheepvaart door de Oosterschelde van de Schelde-Rijnverbinding te scheiden. In het zoute water kunt u super veilig zwemmen. Dat is heerlijk schoon. Aan de andere kant van de Oesterdam is het water zoet. Hier dient u op te passen voor blauwalgen. Er is ook weinig tot geen horeca langs de waterkant. Tijd dus voor een heerlijk gevulde picknickmand en …vergeet u A.U.B geen vuilniszak mee te nemen om de restanten weer keurig mee naar huis te nemen. De Zeeuwen zijn trots op hun schone kusten! Het is trouwens wel aan te raden waterschoentjes mee te nemen omdat er veel schelpen op de zeebodem liggen. Zo is bijvoorbeeld een wond van een oesterschelp niet prettig, die gaat namelijk altijd ontsteken en het duurt echt een tijdje voordat het weer genezen is.  Maar dat maakt de omgeving weer dubbel en dik goed. 

Wandelen en fietsen

Met het wandel- en fietsnetwerk ontdek je hier de mooiste plaatsen. De natuur en de ontspannen sfeer in de dorpen zorgen dat je binnen een dag volledig onthaast.

  • Bij Natuurmonumenten kun je éénmalig een gratis (wandel)routeboekje aanvragen op provincie.
  • Op de website van de gemeente staat een hele leuke historische stadswandeling beschreven.  
  • Vergeet zeker niet vanuit het huisje richting de haven te lopen, de overloopbrug te gebruiken en via de andere kant van de haven terug te lopen! 
  • Als je wilt gaan wandelen vindt je hier de wandelkaart met knooppunten  https://www.eilandtholen.nl/nieuws/recreeren/wandelnetwerk-tholen-2020/  
  • Op www.routeyou.com/ vindt je allerlei fietsroutes over het eiland heerlijk langs het water of door de bossen.


Bijzondere natuurgebieden op Tholen

Het speciale van Tholen is dat er slikken en schorren gebieden zijn. Een slik is een droogvallende plaat in een getijdengebied. Slikken vallen droog bij laagwater en lopen onder water bij hoogwater. Slikken komen in België voor in Het Zwin en de IJzermonding bij Nieuwpoort en in Nederland in de Zeeuwse en Zuid-Hollandse delta en in de Waddenzee.

In deze zin heeft slik vrijwel dezelfde betekenis als wad. Met slik kan ook de modderige (niet de zandige) grond bedoeld worden die vaak op de droogvallende platen te vinden is. In die zin is het dus een grondsoort.

Slikken worden tweemaal per etmaal overspoeld. Dan bezinken er kleine deeltjes die in het zeewater zweven. Deze laag wordt snel slecht doorlaatbaar waardoor het interstitiële water al vanaf enkele millimeters onder het oppervlak niet meer ververst wordt en er snel zuurstofloosheid optreedt. Er vormt zich een zwarte laag als gevolg van het onder zuurstofloze omstandigheden rotten van dode resten van wieren en andere organismen. De zwarte laag stinkt als rotte eieren, als gevolg van het waterstofsulfide dat bij anaerobe rotting wordt gevormd. In deze slibafzetting kunnen planten niet gedijen.

Het onderscheid tussen slikken en schorren is dat schorren alleen bij hoog springtij onder water staan, slikken bij (bijna) elk hoogwater. Hierdoor zijn slikken, in tegenstelling tot schorren, onbegroeid. Desalniettemin komt er veel leven voor op slikken, met name waterdieren die zich verbergen in het zand. Deze vormen een rijke voedselbron voor vogels.

 

Gebieden die een bezoekje waard zijn

·        Slikken van de Heen; Philipsland

·        Schakerlooppolder; Tholen

·        Pluimpot; Sint Maartensdijk

·        van Haaftenpolder ;Oud Vossemeer

·        Rammegors; Philipsland

·        Scherpennissenpolder; Scherpenisse

·        Bruintjeskreek; Philipsland

 

Duiken op Tholen

Het diverse onderwaterleven van de Oosterschelde trekt duikers uit de hele wereld aan en met een groeiend aantal gevarieerde duikstekken maken dat duiken op Tholen en Sint Philipsland een plezier is voor iedere duiker. Er zijn zelfs duikers die zeggen dat het nergens mooier is. Met honderden verschillende dier- en plantensoorten is dat goed voorstelbaar.  Wil je zelf leren duiken in Nederland en dit prachtige gebied ontdekken? Bekijk hieronder de duiklocaties op Tholen. Laat je adviseren door Sub Ocean service, het duikcentrum van Tholen. Heb je je brevet; Iedere duiker weet dat je altijd een buddy nodig hebt. Ook hier! De Oosterschelde kent onderstromen en kan gevaarlijk zijn als je de weg niet weet. Laat je daarom vooraf altijd goed informeren.

Voor meer informatie: https://www.eilandtholen.nl/nieuws/recreeren/duiken/

 Streekmuseum de Meestoof (13km) Bierensstraat 6, 4697 GE Sint Annaland

 Altijd al eens willen weten hoe de mensen vroeger leefden en waar ze werkten? Hoe gingen de mensen vroeger eigenlijk gekleed in de Thoolse klederdracht? Hoe zag een schoolklas eruit in 1910? En hoe leerden de kinderen in die tijd? Streekmuseum De Meestoof geeft een mooi overzicht van het vroegere leven en de cultuur op de eilanden Tholen en Sint Philipsland. In dit museum, gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Sint Annaland, worden de meekrap, Thoolse sieraden en klederdracht extra in het zonnetje gezet. Ontdek tevens de bijzondere kunst van keramist, schilder en glaskunstenaar Chris Lanooy. Bijzonder is de Noorse woning (geschonken aan Nederland bij de wederopbouw na de watersnoodramp van 1953) welke op de achterkant van het terrein staat.

Huys van Roosevelthuis (5,7km )  Oud Vossemeer

In het Roosevelt-huys kun je de geschiedenis bewonderen van de Roosevelt familie die in dit kleine Thoolse dorpje hun roots hebben liggen. In verschillende ruimten wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van Oud-Vossemeer en van de ambachtsheerlijkheid, de oorsprong en stambomen van de Amerikaanse en Nederlandse Roosevelt families en tenslotte de  drie belangrijkste leden van de Amerikaanse tak: Franklin Delano, Theodore en Eleanor. Dit alles is gevestigd in het ambachtsherenhuis: het voormalige recht- en gemeentehuis van Oud-Vossemeer dat in de jaren 1767-1768 door de ambachtsheerlijkheid is gebouwd. In die tijd was mr. Johan Willem van Roosevelt één der ambachtsheren en vandaar dat in de schouw het wapen van de Nederlandse Van Roosevelt familie te vinden is. Voor meer informatie http://www.rooseveltoudvossemeer.nl/

In het restaurant wat u aan de overkant aantreft krijgt u op vertoon van ons visitekaartje 10% korting.

Zeehondensafari vanuit de haven van Sint Annaland (13km)

Een unieke beleving vanuit Tholen

Niets is leuker dan zelf zeehonden te zien. Dat kan in de Oosterschelde heel goed bij laag water. Dan liggen ze te zonnen en rusten op zandbanken, vlak bij een geul. De favoriete plekken waar ze rusten zijn op de Roggenplaat en op de kop van de Vondelingsplaat.

Verschillende rondvaartboten van klein tot groot varen het hele jaar door naar de zeehonden. Ze zijn vanaf de boot goed te zien zonder dat ze verstoord worden. Op de kaart van www.ontdekdeoosterschelde.nl staan alle activiteiten onder het icoon "varen" vermeld. Zeker de moeite waard hier eens een kijkje te nemen!

Grijze en gewone

Er komen twee verschillende soorten zeehonden in de Oosterschelde voor. Het verschil kun je goed zien aan hun kop. De gewone is wat kleiner en heeft een platte snoet. Ze hebben een lievere uitstraling. De grijze heeft meer een kop die op een hond lijkt met een langere neus. Ze zijn ook een stuk robuuster en groter. Er zitten het hele jaar door tussen de 125 – 150 zeehonden in de Oosterschelde.

Watersnoodmuseum ( 39 km) Weg van de Buitenlandse pers 5, 4305 RJ Ouwerkerk

De Verhalen over Water, dat is waar dit museum over gaat. Verhalen over de Watersnood van '53, verhalen over de wederopbouw, verhalen over de Deltawerken. Steeds verteld door de mensen die het hebben meegemaakt. Hieronder staan ook actuele verhalen over waterveiligheid, want werken aan waterbeheer houdt nooit op. En niet alleen in Nederland.

     

Dit is maar een beperkt in de activiteiten en bezienswaardigheden in en om Tholen. In het nabij gelegen Bergen op Zoom ( West Brabant) bijvoorbeeld zijn nog veel meer activiteiten te doen. U kunt deze in principe allemaal vinden op het internet. Heeft u een vraag, ik help u graag op weg.